Wanneer kun je mediation toepassen?

Burengeschil

Een geschil met de buren kan van erg grote invloed zijn op je woonplezier. Je wilt misschien liever de deur niet meer uit gaan of voelt je niet meer veilig in jouw eigen huis en tuin.

Verschillende situaties kunnen leiden tot een conflict met de buren. Denk bijvoorbeeld aan beplanting die over de schutting hangt, geluidsoverlast of een schutting die op jouw erf wordt geplaatst. Als een goed gesprek hierover niet meer mogelijk lijkt te zijn is mediation een optie. Dit kan helpen het gesprek weer op gang te brengen en zo tot een oplossing te komen en/of om de relatie weer te verbeteren.

Werk

Problemen op de werkvloer kunnen het leven erg beïnvloeden en soms zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid.

Je hoort bijvoorbeeld dat een collega kwaad over je spreekt of je krijgt ineens slechte beoordelingen. Misschien voel je je gekwetst of benadeeld, omdat je naar jouw mening altijd hard je best hebt gedaan.

Een mediator kan een veilige omgeving creëren waarin samen met de andere betrokkene gezegd kan worden wat jullie op het hart hebben. Dit gebeurt in een vertrouwelijke sfeer, zodat anderen er niet van op de hoogte zullen raken. Er wordt gekeken naar waar het voor beide partijen mis is gegaan en wat er gedaan kan worden om de communicatie weer op peil te krijgen en het vertrouwen te herstellen.

Soms is het natuurlijk zo dat het simpelweg niet haalbaar of verstandig is de werkrelatie voort te zetten. Dan kan mediation helpen met het goed afsluiten van de situatie, om er zo toch voor te zorgen dat het afscheid met een beter gevoel genomen kan worden.

Relatie

Helaas zie je soms als partners geen andere weg meer dan uit elkaar te gaan. Dit heeft natuurlijk veel consequenties. Spullen moeten worden verdeeld en nieuwe afspraken moeten worden gemaakt.

Ook met betrekking tot kinderen is een relatiebreuk erg heftig. Hoe wil je dat de kinderen jullie zien omgaan met deze situatie en wat voor afspraken moeten er met betrekking tot hun worden gemaakt?

Ook hier kan een mediator in ondersteunen. Samen kijken we naar wat voor jullie van belang is met betrekking tot de verdeling van materiële zaken en een eventuele omgang voor de kinderen.

Daarnaast kunnen we kijken hoe jullie verstandhouding zo goed mogelijk kan blijven na de scheiding. In vertrouwelijke en veilige sfeer kan alles worden uitgesproken. Zo kijken we hoe deze vervelende periode tot een zo goed mogelijk einde kan worden gebracht. 

Familie

Ook in families komt onenigheid voor. Dit kan soms ineens aan de oppervlakte komen.  Bijvoorbeeld wanneer iemand binnen de familie zorg nodig heeft, of komt te overlijden. Helaas gaat de communicatie hierover niet altijd goed. Dit kan veroorzaakt worden doordat meerdere belangen door elkaar lopen en een ieder met zijn of haar eigen “bril” op naar de situatie kijkt.

Als mediator kijk ik samen met jullie naar wat voor jullie belangrijk is. Dit gebeurt in vertrouwelijkheid en op basis van veiligheid. Vanuit de daadwerkelijke belangen van iedereen kan worden gekeken naar waar mogelijke oplossingen liggen en hoe de familieband weer versterkt kan worden.